петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      РУСКИ УЧЕНИ СЪЗДАДОХА УНИКАЛНА ЯДРЕНА БАТЕРИЯ

      Руски учени са разработили нова технология за „ядрена батерия“ на основата на радиоактивния изотоп никел-63, съобщава m.ria.ru/. Разработката може да има приложение от медицината до космическите изследвания.

      Ръководителят на проекта Юрий Пархоменко разказва.

      „Изобретението не е просто батерийка, а ядрен генератор с променливо напрежение, който може да бъде използван продължително време. Използва се процесът на бета-разпад, вид радиоактивно излъчване. Батерията е абсолютно безопасна. Корпусът на уреда задържа електроните. В генератора ядрената енергия се преобразува в механична. Времето, в което може да работи той, е не по-малко от 50 години. Генераторът може да работи при температури от минус 100 до плюс 200 градуса по Целзий. Размерите са малки – ширина около 1 сантиметър, височина – половин.“

      Според Пархоменко батерията може да се използва за захранване на датчици, които не могат да се поддържат редовно. Например в труднодостъпни райони крайния север, , Арктика, ядрена техника, атомни електроцентрали, а също и в Космоса.

      Той допълва, че засега производството на батериите е скъпо, но с времето цената ще пада.

      90 % от цената е цената на никел-63. Един грам струва около половин милион рубли (около 7 000 долара). За уреда е нужен един милиграм. Това прави около 5 000 рубли на батерия. Според професора цената е твърде висока.

      Засега серийно производство не се предвижда. На този етап е направен прототип и се очаква до края на годината да започне производство на единични бройки.

      Ако бъде проявен интерес, ядрената батерия ще започне да се произвежда серийно. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ