петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ПОВИШЕН ИНТЕРЕС КЪМ РУСКИТЕ ЦЕННИ КНИЖА

      Руският фондов пазар отчита засилен интерес от страна на чуждестранните инвеститори, съобщава Сбербанк CIB, като се позовава на данни на EPFR Global. За една седмица – от 3 до 9 март – инвеститорите са вложили в руски акции и други ценни книга 177,5 милиона долара, което е най-добрият резултат на руския фондов пазар от подписването на Минските споразумения за прекратяване на огъня в Украйна през февруари 2015.

      В резултат на повишената инвестиционна активност от началото на март индексът ММВБ от началото на март се повиши с 3,3, достигайки 8-годишен максимум от 1909,57 пункта. Рублата в същото време поскъпна с над 6 % спрямо долара. Акциите на „Роснефт“ достигнаха историческа максимална стойност (304,4 рубли), а тези на Сбербанк са на 3 % от рекорда си.

      Според анализатора на Сбербанк Коул Ейксън два фактора са решаващи – повишеният интерес на инвеститорите към развиващите се пазари и покачването на цените на петрпола. Сортът Brent поскъпна с 11, 6 %, а предходната седмица – с 11.

      Индексите MSCI Russia и MSCI EM са се повишили съответно със 7 и 4,6 %, коментира анализаторът на Сбербанк.

      Все пак анализаторите отчитат, че все още руският пазар е на минус – нетното изтичане на капитали е в размер на 109,3 милиона долара.

      От началото на март повечето развиващи се пазари отчитат приток на капитали. Общите инвестиции в тях са 1,7 милиарда долара и това е най-високият резултат от юли насам. Той се обяснява с усилията на Китай да стимулира икономиката си и с очакванията, че паричната политика на централните банки (особено след решението на ЕЦБ да свали основната лихва до 0%) ще бъде по-мека.

      От друга страна, Китай постави антирекорд, губейки през последната седмица 89,9 милиона долара чужди инвестиции. Общо чуждите инвеститори са вложили за последната седмица в китайската икономика 801,1 милиона долара. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ