събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      НАД 51 ХИЛ. СА ЗАРАЗЕНИТЕ СЪС ЗИКА В КОЛУМБИЯ

      Над 51 хил. души са заразени с вируса Зика в Колумбия. Сред тях над 9500 са бременни жени. Според данни от официално проучване новите случаи за седмица са около 3700. Колумбия е втората най-засегната страна от заразата след Бразилия, предаде Франс прес.

      Вирусът на Зика се предава от тигровия комар и предизвиква леки грипни симптоми, но се смята, че нанася поражения също на мозъка на бебетата, на гръбначния мозък, причинява заболяване, известно като синдром на Гилен-Баре, тежки неврологични смущения и поразява нервната система, предупреждават учените.
      След Бразилия първи случай на микроцефалия- малформация при новородени, които се раждат с по-малка глава, свързан с вируса Зика, беше регистриран в Колумбия, съобщи в началото на март британското научно сп. „Нейчър“.
      От 15 декември миналата година до 5 март 2016 г. колумбийският институт по здравеопазване е отчел 327 случая на неврологични синдроми Гилен-Баре и различни полиневропатии с предхождащи състояния, сходни със зараза с вируса Зика.
      Институтът съобщава също за 77 смъртни случая, които може да са свързани с денга – болест, която също се разпространява от този комар и е поразила близо 26 700 души в Колумбия от началото на годината.
      В Бразилия, най-засегната държава, вече са регистрирани над милион и половина случая на Зика.
      Световната здравна организация предупреди, че вирусът се разпространява из цяла Америка с изключение на Канада и Чили.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ