неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      АМЕРИКАНСКАТА ПРЕСА: САЩ НЕ МОГАТ ДА СПРАТ ЯДРЕНИЯ ГИГАНТ НА АЗИЯ

      Действията на Китай в Южнокитайско море предизвикват безпокойството както на съседите в региона, така и на Европа и САЩ, пише американското издание National Interest.

      Предстои съдът в Хага да разгледа иска на Филипините за спорни острови в Южнокитайско море. Очаква се решението да е в полза на Манила. Но това едва ли ще промени с нещо политиката на Китай, пише американското издание. Китайското правителство вече обяви, че няма да се съобрази със съдебното решение.  

      Според сътрудника на Центъра за стратетегически и международни изследвания Джон Хемингс Китай ще се опита да създаде „опознавателна“ зона за противовъздушна отбрана. Първа крачка към такава зона би бил отказът на Китай да се съобразява с американския флот и американските ВВС в района.  В такъв случай за САЩ и Япония е от първостепенна важност да предприемат общи мерки и евентуално да потърсят съюзници като Австралия и Филипините.

      Но според Хемингс дори и при такова развитие американците и японците трудно биха попречили на Китай да следва стратегията си.

      Експертите на Investor’s Business Daily отбелязват, че активността на Китай в региона е станала възможна благодарение на строенето на изкуствени острови. На островите Китай разполага радари, а около тях патрулират бойни кораби. Според експертите Китай разполага с високоефективни бойни сили, включително и с модерни изтребители.

      Директорът на американското разузнаване Джеймс Клепер смята, че до началото на 2017 Китай ще бъде в състояние да разположи в района мощни отрбанителни и настъпателни бойни структури.

      Според Investor’s Business Daily Китай се възползва от колебливата политика на Обама. „Китай вижда, че ние не сме в състояние да завършим войните в Ирак и Афганистан и прави извод, че не може да се противопоставим на евентуална агресия от страна ядрения гигант на Азия“, пише американското издание.

      Fox News съобщи по-рано, че в началото на февруари Китай е разположил на един от спорните острови зенитно-ракетни комплекси HQ-9.

      Китайското министерство на външните работи нито потвърди, нито отрече, а подчерта, че има пълното право да разполага на своя територия отбранителна инфраструктура. Министерството на отбраната пък заяви, че ПВО системи отдавна са разположени на спорните острови.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ