петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПАДНИТЕ АРМИИ СА РАЗТРЕВОЖЕНИ ОТ НОВИЯ РУСКИ ТАНК „АРМАТА“

      Руският боен танк Т-14 с гъсенична платформа „Армата“ принуждава западните армии сериозно да се замислят за създаването на негови аналози, пише военният експерт Дейв Маджумдар в американското списание The National Interest. По-рано шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов съобщи в интервю за The Wall Street Journal, че Т-14 вече се произвежда серийно.

      Според Маджумдар най-впечатляващият елемент при „Армата“ е комплексът за активна защита „Афганит“. В него се използват радиолокационни системи за кръгово наблюдение и активна решетка с електронно сканиране, а също и система, която пречи на насочването на вражеските снаряди. Танкът е оборудват с минохвъргачки, които повишават степента му на защита от бронобойни снаряди.

      Според западни експерти главната новост е т.нар. необитаема кула на танка. Т-14 е първият в света танк с такава кула и подобен комплекс за активна защита, което снижава значително ефективността на противотанковите управляеми ракети и ръчните противотанкови гранотомети.

      Производителите на „Армата“ не са забравили и за маскировката, като са се постарали да направят танка по-незабележим за радио-локационните системи. Ако танкът все пак бъде локализиран и снаряд преодолее защитата, Т-14 има масивна броня.  Още не е известно от какво е направена бронята, но вероятно е от керамични композиционни материали, счита Маджумдар. Според него „Армата“ сериозно е разтревожила западните армии.

      Наскоро Германия започна работа по модернизация на своя танк „Леопард-2“. Целта е да бъде повишена огневата му мощ. Но германците също така започнаха да изследват възможностите за разработката на нов танк, който да бъде отговор на Т-14, завършва публикацията. 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ