събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОБАМА НА ПОСЕЩЕНИЕ В КУБА

      Американският президент Барак Обама ще направи историческо посещение в Хавана. Въпреки критиките от страна на представители на Републиканската партия, които виждат одобрение за режим, нарушаващ човешките права, допитванията сочат, че повечето американци подкрепят възобновените дипломатически отношения. Така фокусът е върху промените, които включват падането на рестрикциите за пътуване до Куба и новите възможности за бизнеса.

      За Вашингтон визитата е от особено значение като администрацията на президента изпраща ясен сигнал, че иска да остави в миналото Студената война. Преди година около посещението си в Панама, при което стисна ръката на колегата си Раул Кастро, Барак Обама заяви, че няма намерение да продължава битки, започнали още преди раждането му.

      Последното посещение на американски президент в Куба е било през 1928 година.

      След революцията на Кастро от 1959 година отношенията между двете страни се влошиха, а опитът за преврат през 1961, организиран от ЦРУ и разполагането на съветски ракети доведоха до скъсване на дипломатическите отношения и търговско ембарго от страна на САЩ.

      Преди около година дипломатическите отношения бяха възстановени и двете страни полагат усилия да бъде намалена конфронтацията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ