събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      DIE WELT: ПУТИН СЪЗДАВА СОБСТВЕНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА НАПУК НА ЗАПАДА

      Русия създаде собствена кредитна рейтингона агенция (АКРА), пише Die Welt. Според изданието руският президент Путин се опитва да изгради собствена финансова система, макар мнозина от специалисите да считат, че това е пропаганден ход.

      Руският президент иска да избави страната си от хватката на западните кредитни рейтинги и от зависимостта от международните финансови пазари.

      Moody’s и Fitch вече обявиха, че преустановяват работата си в Русия, но Москва вече обяви, че няма да ползва кредитните рейтинги на западните агенции. По-рано кредитните агенции понижиха рейтинга на Русия, но Кремъл смята това за политическо мотивирано решение.

      Според Die Welt шансовете на Путин да създаде собствена финансова система са добри. В публикацията се посочва, че Русия вече е обърнала част от валутните си резерви в злато и е основала Банка за развитие заедно с Китай, Бразилия, Индия и Южна Африка, създавайки конкурент на Световната банка.

      27 юридически лица ще имат акции в АКРА, сред тях – „Сбербанк“, „Райфайзен банк“ и „Северстал“. Председател на борда на директорите е Карл Йохансон – американец, който в продължение на на 20 години е работил като консултант на Ernst&Young и на руското правителство.

      Макар че повечето експерти са на мнение, че АКРА няма бъдеще, има и такива, които смятат, че агенцията може да получи признание по-бързо, отколкото се очаква. Те изтъкват, че ако Китай признае оценките на АКРА, тя ще се утвърди бързо.

      Заедно с това създаването на руската кредитна агенция ще укрепи Евразийския съюз, включващ Русия, Беларус, Армения, Казахстан и Киргизстан, посочва  Die Welt.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ