неделя, 22.09.24
23.5 C
София
25 C
Пловдив
24.3 C
Варна
Search Suggestions

      Според британско издание България не се е отказала от 7-и реактор в Козлодуй

      Британското онлайн издание Newsandstar съобщава, че американски реактор на „Уестингхаус“ е предвиден за доставка в България. Фактът се съобщава мимоходом покрай информацията за доставката на нов реактор за британска централа.

      През октомври миналата година българското правителство се отказа от строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с участието на „Уестингхаус“. Премиерът Бойко Борисов тогава обясни, че причината е в това, че му е предоставено „меморандумче“ за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години.

      Към момента не е ясно докъде са стигнали разговорите между двете страни. На 31 март 2015 г. изтече споразумението между американската компания и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технология, която ще струва 7.7 млрд. долара. С мотива, че държавата ни не разполага с такъв ресурс, на „Уеснигхаус“ бе поставено условието да стане инвеститор в проекта. Предложението на българската страна е американците да поемат 49% от капитала на дружеството на VІІ блок.

      В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР1000 на площадката в Козлодуй.

      В момента американската компания строи осем реактора от типа AP1000 в САЩ и Китай.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ