понеделник, 23.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Полицията арестува 130 от протестиращите в Париж

      Френската полиция арестува 130 участници в протеста на френски ученици и студенти в Париж. Протестиращите хвърляха бутилки срещу полията, охраняваща шествието.

      Ученици подпалиха кофи за отпадъци, в следствие на което пламъци обгърнаха сграда и нанесоха щети. Протестите срещу трудовата реформа по инициатива на правителството не стихват от началото на годината. Включиха се милиони французи. „Ние ще продължим и ще увеличаваме мащаба на протестите”, заканиха се протестиращите.

      Следващата проява е планирана за 9 април, а участниците увериха, че ще продължат стачните действия до окончателното отменяне на законопроекта и предоставяне на нови социални права на гражданите. Това съобщиха от най-големия френски синдикат – Общата конфедерация на труда. Според тях въведените разпоредби в трудовото законодалтество усилват нестабилността в сферата на заетостта и лишават големи групи от млади хора от възможност за нормално заработване на доходите и добра перспектива и възможност за живот. Именно заради това в акцията се включиха и студенти.

      Движението срещу трудовите реформи започна да ражда и други форми на протест. Стотици хора окупираха емблематичния Площад на републиката в Париж. Социалистическото правителство на президента Франсоа Оланд цели чрез плануваните реформи в трудовото законодателство да окуражи бизнеса да наема повече хора.

      Справянето с безработицата във Франция, която е на почти непроменливо ниво от 10% през годините, остава голямото неизпълнено предизборно обещание на Оланд. Той заяви, че ако властта не успее да повиши заетостта, няма да се кандидатира за втори президентски мандат през 2017 година.

      Демонстрациите във Франция са заради предвидени мерки по улесняването на уволненията в компании, които са в лошо състояние. Според проучване 58% от французите не подкрепят реформите.

      Трудовият министър Мириам Ел Комри обяви, че разбира защо реформаторските текстове предизвикват такава остра обществена реакция, но те не означават отпадане на всякакъв контрол върху компаниите. Същевременно предприемачите не са щастливи, че от реформите отпадна възможността малкия и среден бизнес да въведе гъвкаво работно време.

      Утре министрите на образованието и труда трябва да се срещнат с представители на недоволните студенти и ученици. „Нужно ни е време да обсъдим и подобрим текстовете”, заяви образователният министър Наят Валу-Белкасем вчера. При сегашното първо четене на законопроекта ще бъдат разгледани 800 поправки на първоначалните правителствени текстове.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ