сряда, 25.09.24
15 C
София
14 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Как празнуваме Великден у нас по света?

      В християнските държави, дори представители на други религии празнуват Великден. В България освен яйца, важна част от Великден е омесването на козунак. По традиция Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота.

      Първото яйце винаги трябва да е червено. Има традиция яйцето да бъде слагано на специално място в къщата – например пред икона. Някои семейства чупят миналогодишното яйце и ако то не е развалено, значи идната година ще бъде хубава. Специфично за българите е чукането с яйца на Великден.

      В Кипър също се боядисват яйца. Кипърците имат обичая да палят огромни огньове в дворовете на училища или църкви. Това може да бъде забелязано в много квартали в Кипър на Великден. Също така кварталите се съревновават помежду си, чий огън е по-голям. На места в страната може да видите хората да горят кукла, олицетворяваща Юда – апостолът, предал Исус.

      В Германия, Италия и Франция, оцветените яйца за Великден биват окачвани на дървета, наречени Великденски дървета. Във областта на Флоренция, Италия, има уникален обичай, наречен „Скорпио дел каро“. Обичаят се състои по време на Великденската меса, когато преминава карета, пълна с пиротехника и фойерверки. Каретата се използва от около 500 години и в днешни дни е ескортирана от войници, в униформа от 15-ти век. Според това, как фойерверките ще избухнат се предрича каква ще бъде годината и реколтата – богата или не.

      Във Франция Великден бива отпразнуван много богато и красиво. Навсякъде в страната, особено в по-малките градчета, има пищно украсени магазинчета в бели и черни шоколадови зайци и звънчета. Децата слагат малки гнезда из дворовете си, които проверяват на сутринта на Великден за Великденски яйца.

      Пасха, Възкресение Христово или Великден е най-големият и най-старият християнски празник. Той отбелязва възкръсването на Господ Исус Христос от мъртвите, което е основата на християнската вяра. Със смъртта си на кръста и възкресението Христос победил смъртта и дявола и така изкупил и нашето спасение.

      От средата на II век християните по цял свят почитат разпятието на Христос и възкресението му с различни обичаи. Някои дори са с езически произход, адаптирани по-късно към християнството. С великденски огньове са отправяли поздрав към слънцето още в Римската империя и келтите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ