сряда, 25.09.24
11.8 C
София
13 C
Пловдив
16.6 C
Варна
Search Suggestions

      Отбелязваме Световния ден на свободата на печата

      Днес отбелязваме Световния ден на свободата на печата. Това е денят, в който международни организации на журналистите и издателите почитат всички, дали живота, здравето и свободата си, за да бъдат информирани хората.

      Световния ден на свободата на печата е обявенс решение на Общото събрание на ООН през 1993 г. след Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано. В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество.

      Свободата на пресата се счита от мнозина за една от основните ценности на демократичната държава. По тяхно мнение, за да се гарантира работата на правителството трябва да се осигури независимостта на управлението на пресата както и да бъдат гарантирантирани механизми за предпазване от заплахи от властта.

      В Хелзинки генералният секретар на Международната федерация на журналистите Антъни Беланжер ще обяви “открит линк” в нов портал в деня на организираната от ЮНЕСКО конференция във връзка със Световния ден на свободата на пресата, която ще покаже, че трябва да се действа активно, за да се справим със заплахите, водещи до страх и автоцензура сред журналистите по света.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ