събота, 21.09.24
11.2 C
София
15 C
Пловдив
17.7 C
Варна
Search Suggestions

      Русия атакува украинските зърнени пристанища, след като анулира експортната сделка

      Loading the player...

      Русия нанесе удари по украинските пристанища във вторник, ден след като прекрати подкрепената от ООН сделка, позволяваща на Киев да изнася зърно, и Москва заяви, че е постигнала успехи на място в район, където според украински официални лица руските сили са възобновили офанзивата си.

      Русия каза, че е ударила съоръжение за съхранение на гориво в Одеса и фабрика за морски дронове там като част от „мащабни ответни удари“ в отговор на украинските атаки, които разрушиха нейния пътен мост към окупирания Кримски полуостров.

      Малко след като мостът беше взривен в понеделник, Москва се оттегли от едногодишна сделка за износ на зърно с посредничеството на ООН, която според ООН може да доведе до световен глад.

      Падащи отломки и взривни вълни са повредили няколко къщи и неуточнена пристанищна инфраструктура в едно от основните пристанища на Украйна, Одеса, според Южното оперативно военно командване на Украйна. Местните власти в Николаев, друго пристанище, съобщиха за сериозен пожар там.

      Атаките на Русия срещу пристанищата са „поредно доказателство, че една терористична страна иска да застраши живота на 400 милиона души в различни страни, които зависят от украинския износ на храни“, каза Андрий Йермак, ръководител на администрацията на украинския президент.

      Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили шест ракети „Калибър“ и 31 от 36 дрона. Москва от своя страна заяви, че е предотвратила удар на украински дрон срещу Крим без големи щети на земята и отново отвори единствената лента за движение по Кримския мост.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ