петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Властите в Йемен забраниха слабо наркотичното вещество в определени дни от седмицата

      Йеменските власти забраниха използването на листата от кхат, които съдържат слабо наркотично вещество, в определени дни от седмицата. Растението, чиито листа се дъвчат масово и ежедневно, е национална традиция. Съобщението е на телевизионния канал „Ал Арабия”, цитиран от ТАСС.

      Кхатът произхожда от Етиопия и е известен и в Йемен, Сомалия и на други места. Той е обявен от Международната здравна организация за наркотик, въпреки че влиза в групата на сравнително леките. Ефектът му се сравнява със силна доза кофеин или със слаба доза кокаин. Активното вещество на растението е вид амфетамин. Присъстват обаче и неизбежните отрицателни ефекти – например възможното развитие на заболявания на бъбреците, бъбречна недостатъчност и възпаления на устната кухина и гърлото. Кхатът намалява апетита.

      От тази седмица се забранява внасянето, търговията и употребата на кат през седмицата, с изключение на определени дни – четвъртък и петък вечерта, които са почивни в страната. Забраната се опитва да предотврати щетите, които нанасят негативните последици от употребата на кхат „на цялото общество, включително и върху трафика в града и върху работата на службите за сигурност“. Дъвченето на листата е традиция за повече от една трета от 25-милионното население на страната, особено в южната й част.

      Това е вещество, за което няма религиозни забрани, използва се от местните жители при всяка възможност – по време на срещи, тържества или вечери с приятели. Кхатът е една от най-отглежданите земеделски култури в Йемен. За него работят повече от 700 хил. души, предимно жени. Неговата популярност сред селяните се дължи преди всичко на изключителна здравина на растенията и минималното време, което изисква.

      Дневният оборот на сделките в страната е около 10 милиона долара. Всяка година, според правителствени оценки, за да си купят листата на този храст, йеменците дават над два милиарда долара. От много години насам употребата на вода за плантациите изтощава оскъдните водни ресурси на арабската страна. Забраната за разпространението и употребата на кат вече е била въвеждана в Йемен преди повече от 25 години. Тя не устоява дълго и е отменена през 1990 г. на фона на гръмките политически събития – обединението на двете части на страната в една и съща държава.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ