събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      Стачка във Франция за възрастта за пенсиониране удари училищата и транспорта

      Loading the player...

      Във Франция се провежда общонационална стачка във втора вълна от протести срещу плановете на президента Еманюел Макрон да повиши възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

      Осем големи синдиката участват в стачката, която прекъсва училищата, обществения транспорт и петролните рафинерии.

      Очакват се протести в цяла Франция, след като повече от един милион души се включиха в първия ден на акция по-рано този месец.

      Половината начални учители стачкуват.

      Правителството на Макрон продължава напред с реформите си за пенсионна възраст в лицето на проучванията на общественото мнение, които показват, че две трети от гласоподавателите са против промените, които започват да преминават през Народното събрание следващата седмица.

      Без мнозинство в парламента, правителството ще трябва да разчита на десните републиканци за подкрепа толкова, колкото и на депутатите от управляващите партии.

      Крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон каза, че Франция е в решаващ момент и прогнозира още по-голям брой протестиращи, отколкото в първия ден на действие на 19 януари. Очакват се улични протести във всички големи градове, а и в по-малките населени места. Съобщава се, че 11 000 полицаи са били изпратени да покриват демонстрациите.

      Имаше сериозни смущения в транспорта в района на Париж, като всеки трети високоскоростен влак се движи и само две линии на метрото без водачи работят нормално. Голямо струпване на хора има на една от главните надземни линии в столицата.

      Синдикатът CGT каза, че най-малко три четвърти от работниците са напуснали големите петролни рафинерии и депа за гориво на TotalEnergies.

      Един от основните синдикати на учители каза, че половината от всички учители в детски ясли и начални училища ще стачкуват. Ученици от гимназията организираха протести пред някои училища, а студентите казаха, че ще окупират университета Sciences Po в Париж в подкрепа на стачкуващите.

      „Много французи смятат, че работата е все по-болезнена. Не че не искат да работят, те не искат да работят при тези условия“, каза политологът от Sciences Po Бруно Палие пред BBC.

      Правителството даде да се разбере, че може да се придвижи до известна степен в детайлите на реформата, но отказа да се поддаде на основната идея за повишаване на възрастта за пенсиониране с две години до 64 години.

      Икономистът проф. Филип Агион каза, че реформите са необходими, тъй като Франция има структурен дефицит от около 13 милиарда евро (14 милиарда долара; 11 милиарда паунда) и повишаването на възрастта за пенсиониране също би помогнало за увеличаване на нивото на заетост във Франция.

      „Това ще даде доверие на правителството да направи някои инвестиции, които трябва да направи в образованието, в болничната система, която трябва да подобри, и повече инвестиции в иновации и екологична индустриализация“, каза той пред BBC.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ