понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
19 C
Пловдив
18 C
Варна
Search Suggestions

      Започва строителството на Трансадриатическия газопровод

      Във вторник в Солун ще се състои официалната церемония на началото на строителството на гръцката част от Трансадриатическия газопровод (ТАП), предаде ТАСС. В събитието ще участват премиерът на Гърция Алексис Ципрас, министърът на околната среда и енергетиката Панос Скурлетис, както и министрите на енергетиката на Азербайджан и България Натиг Алиев и Теменужка Петкова, заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович и специалният посланик и координатор по въпросите на международната енергетика в Държавния департамент на САЩ Еймъс Хокщейн.

      Газопроводът ще започва от Гърция, ще преминава през територията на Албания и Адриатическо море до Италия и ще продължи до Западна Европа. Дълживана му е 520 км.

      Първоначалният източник за запълване на Трансадриатическия газопровод в обем от 10 млрд. куб. м ще са находищата на газ в района на Каспийско море, най-вече находището „Шах Дениз 2“ в Азербайджан.

      Проектът за Трансадриатическия газопровод се поддържа от ЕС и е част от планирания Южен газов коридор на Европа. В рамките на проекта се предвижда и разширяване на възможностите за съхраняване на природен газ в Албания, за да се гарантира безопасността на доставките по време на плановото спиране на работата на газопровода.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ