понеделник, 23.09.24
7.8 C
София
17 C
Пловдив
17 C
Варна
Search Suggestions

      Китай заплаши САЩ заради доставка на 66 Ф-16 на Тайван

      Китай възнамерява да наложи санкции срещу компаниите, доставящи американски изтребители F-16 на остров Тайван. Това съобщи в сряда официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република Ген Шуан.

      „Китай ще предприеме всички възможни мерки за защита на собствените си интереси, включително санкции срещу американските компании, които ще участват в тези трансфери на оръжие в Тайван“, подчерта той на редовен брифинг.

      Ген Шуанг припомни, че въпросът с Тайван се отнася до чисто вътрешните проблеми на Китай, а Пекин възнамерява твърдо да защити своите интереси.

      „Искаме от Съединените щати да се придържат към съвместните споразумения и незабавно да анулират плана за доставка. В противен случай Вашингтон ще трябва да отговори за всички последствия“, обобщи той.

      Говорителят на Държавния департамент заяви във вторник, че администрацията на САЩ официално е уведомила Конгреса същия ден, че е решила да достави на Тайван 66 изтребителя F-16 и свързаното с тях оборудване на стойност 8 милиарда долара.

      От 1949 г. Тайван се управлява от собствена администрация и според официалната позиция на Китай, подкрепяна от повечето страни се счита за една от провинциите на Китай. През 1992 г. на среща в Хонконг между Пекин и Тайван е постигнат консенсус, който признава съществуването на само една китайска държава в света. Сегашният ръководител на администрацията на острова е против курса към сближаване и отказва да признае основния принцип на „един Китай“, който служи като предпоставка за диалог. Това възпрепятства интеграцията на Тайван с континенталната част.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ