вторник, 24.09.24
14.2 C
София
21 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ден за размисъл в Гърция

      С наближаването на изборите в неделя премиерът Алексис Ципрас се опита да напомни на разочарованите гърци колко зле е било преди и колко по-добре е сега след четирите му години на власт.

      Гърция предотврати фалита и миналата година най-накрая излезе от спасяването на над 300 милиарда евро, или 340 милиарда долара. Безработицата намалява. Инвеститорите се завърнаха. Гърция има солиден съюз със САЩ, бизнес с Китай и повече влияние в Европейския съюз.

      Дори да нямат ясен победител, изборите в Гърция в неделя ще дадат значителна преднина на консервативната „Нова демокрация“ и опозиционния лидер Кирякос Мицотакис пред лявата „Сириза“ на премиера Алексис Ципрас.

      Киряос Мицотакис е потомък на едно старогръцко политическо семейство и изглежда има желание да спечели, след като привлече подкрепата на средната класа с обещанието за намаляване на данъците и повече възможности.

      Заедно със социалиста Папандреу и консервативните семейства Караманлис семейството на Мицотакис доминира в гръцката политика от години наред.

      Когато консервативната партия „Нова демокрация“ (НД) беше изхвърлена от властта през януари 2015 г. от радикалната лява Сириза, имаше чувство за революция.

      Старата гвардия беше премахната, обвинявана, че е позволила на икономиката да живее отвъд средствата си толкова дълго и след това да наказва гърците със строги ограничения.

      Изборите се състоят три месеца преди предвиденото – те трябваше да са в началото на есента. Разгромът на европейския вот обаче, спечелен със значителна преднина от „Нова демокрация“, подтикна Ципрас да обяви решението часове след резултатите.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ