вторник, 24.09.24
9.6 C
София
12 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      Ден на траур в Полша

      Днес ще бъде погребан кметът на Гданск Павел Адамович. Траурната церемония, организирана от общината, ще се състои в църквата „Успение на Пресвета Богородица“.

      На ключови места в града са разположение екрани, на които ще се излъчва погребението. Очаква се да присъстват президентът и премиерът на Полша – Анджей Дуда и Матеуш Моравецки, както и председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск.

      След смъртта на кмета, хиляди излязоха по улиците на Гданск, Познан и Варшава, за да запалят свещ в негова памет и да протестират срещу насилието. От вторник досега полската полиция арестува най-малко 10 души заради призиви в социалните медии за убийства и актове на агресия. Сред задържаните е и 48-годишен мъж, заподозрян, че е отправял заплахи по телефона срещу председателя на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск.

      Адамович беше намушкан с нож по време на благотворителен концерт миналата неделя. Въпреки усилията на лекарите, почина на следващия ден. Адамович бе критик на управляващата партия „Право и справедливост“ и антиимиграционната ѝ политика. Нападателят на кмета е задържан за убийство с мотив отмъщение. Днес в Полша е обявен ден на национален траур.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ