понеделник, 23.09.24
5.8 C
София
14 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      Балканите – надеждната икономическа територия в Европа

      „Да превърнем недостатъците в предимства: Балканите като бъдещ сериозен фактор в технологичното и индустриално развитие на Европа“. Това бе темата на състоялата се на 23 юни Балканска среща на МСП – София 2016. На конференцията бяха поканени представители на МСП, неправителствени организации и местни власти (общини) от всички балкански държави, които проведоха дискусии по темите: Европейски фондове и програми – партньорството между балканските МСП, местни власти, университети и изследователски центрове; подготовка и управление на съвместни проекти; Европейско финансиране за МСП в областта на сигурността и борбата с тероризма; Планът Юнкер и ЕФСИ; Финансовите институции в помощ на интернационализацията на МСП; Туризмът – третият по важност и приходи икономически сектор в Европа; сътрудничеството между МСП и общини на Балканите в областта на туризма.
      Официални гости на събитието бяха представители на Европейската комисия, Европейския парламент, официалните български власти, чуждестранни мисии в България, президенти на паневропейски, транснационални и национални бизнес организации.
      Домакин на едно от най-значимите икономически събития на Балканите беше сдружение „Обединени бизнес клубове“, а г-н Веселин Халачев, Председател на ОБК и член на борда на директорите на Европейски алианс на Малкия бизнес в Брюксел с ресор Европейски фондове и програми, ни въведе в тематиката на форума и очерта посоките, към които гледа съвременният малък и среден бизнес на национално и наднационално ниво.
      Социална отговорност, ангажираност към културата и спорта, непрекъснат диалог със съседните на Балканските страни са само част от задачите, които са поставени пред интелигнетно проспериращия бизнес. А изграждането на една стабилна обединена балканска индустрия, по думите на г-н Халачев, е напълно осъществима перспектива, която ще предостави възможност за правилното и устойчиво структуриране на малкото и средно предприемачество.
      Участие във форума взе зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, която акцентира върху огромното значение, което оказват малкият и среден бизнес , които по думите й представляват 99.8% от бизнеса в Европа. Като положителен белег на българската икономика Везиева отбеляза по-малките допуснати загуби по време на отминаващата финансова криза и отчете нуждата от спешно засилване на интензитета на иновации, който по думите на зам.-министъра на този етап е изключително слабо звено в българския бизнес, както и интегрирането на IT сектора във всички останали икономически сектори. Преимуществените въпроси, които са поставени пред министерството на икономиката във връзка с оптимизирането на малките и средни предприятия, са „женското предприемачество“ (фокус са жените над 50 години) и обучението на младите кадри.
      За повече гъвкавост, адаптивност и окуражаване на малкия и средния бизнес в Европа. Това призова бившият вице-канцлер на Австрия и понастоящем Координатор на Инициативата за Югоизточно Сътрудничество Ердхард Бузек. По думите на един от най-влиятелните световни политици малките и средни предприятия трябва да се стремят към опазване на връзката си с хората и не трябва да бъде допускано отчуждение между бизнеса и обществото.
      И това всъщност е истинското значение на глобализацията, да бъдем зависими един от друг, коментира още Бузек.
      Целта на форума по думите на организаторите е да се създаде една обща индустриална зона на Балканите, където чрез едно коректно публично-частно партньорство да се създаде благоприятна икономическа и социална среда. Това е първата подобна инициатива, която се провежда в България. Следващият форум ще бъде организиран през 2017 година в друга балканска страна.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ