петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Китайски рибари „ограбват“ водите около Гвинея

      Гвинейското правителсто има нужда от финансиране с цел да намали китайските риболовни кораби, които ловят нелегално по бреговете на държавата, заяви Тамасин Форд от Би Би Си. По думи на местен рибар улова се продавал за между 700 и 1400 долара преди „китайското нашествие“. Сега гвинейците в бранша могат да спечелят максимум 140 долара за количеството, което хванат.

      По данни на ООН нелегалният риболов лишава световната икономика от поне 23 милиарда всяка година, а неговите нива са най-високи във водите около Западна Африка. Тази противозаконна дейност ощетява едни от най-бедните хора на планетата, за да донесе краткосрочни печалби на богати рибари, споделя Стийв Трент, глава на Фондация за екологична справедливост. Той допълва още, че Гвинея е единствената страна в света със забрана да изнася риба към Европа, където е най-обширният пазар.

      Нелегалният риболов се е засилил още повече по време на разпространението на вируса Ебола. Гвинейската държава е съсредоточила всичките си ресурси в борбата с болестта, заяви член на Грийнпийс Ахмед Диаме. Междувременно китайските траулери, познати още като кораби миночистачи и забранени в някои част на Земята, унищожават морското дъно като го изтъргват цялата му повърхност. По думи на организацията до 90% от улова бива хвърлян обратно, защото животните вече са мъртви.

       

      Гвинейското правителство се опитва да се бори, но без средства борбата е обречена.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ