петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      Групировка държи заложници в Армения

      Опозиционна групировка нападна полицейски участък и взе за заложници седем служители на реда в столицата на Армения Ереван. Похитителите искат оставката на правителството и незабавно освобождаване на арестувания през юни опозиционен лидер Жирайр Сефилян, обвинен в организирана престъпна дейност. Нападателите разпространиха и видео с исканията си, в което твърдят, че ще „променят обстановката в Армения чрез въоръжено въстание“, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.

      До момента се съобщава за поне един загинал и няколко пострадали. Арменските служби за сигурност побързаха да опровергаят информацията за бунт в столицата и заявиха, че опозицията разпространява слухове и дезинформация в социалните мрежи. Властите обаче признават, че са започнали преговори за мирното връщане на сградата обратно в ръцете на арменската полиция.

      Автомобили на полицията, бронетранспортьори и военни камиони напълно са блокирали подходите към базата на полка на патрулно-постовата служба на полицията на Армения в административния район Еребуни, завзета тази сутрин от опозиционери.

      Еребуни е един от гъстонаселените райони на столицата на Армения. Редом с дислокацията на полка, където по-рано се помещавал спецназът на КГБ, се намира сградата на местния полицейски участък и районния първоинстанционен съд – място за временно задържане на арестуваните.

      Жители на съседни сгради разказват, че днес около 05,00 ч. местно време били събудени от серия силни взривове и изстрели. Сега на покривите на тези къщи са са разположени снайперисти. Полицията прогони от покривите телевизионните и фотожурналисти, като обясниха мярката с грижа за тяхната безопасност.

      Опозицията в Армения, и по-специално движението „Нова Армения“ обяви в края на миналата година, че започва процес на гражданско неподчинение и смяна на властта в Ереван. И от другата опозиционна партия „Наследство“ обявиха, че след свалянето на управлението в Ереван смятат да създадат правителство на националното доверие, до провеждането на предсрочни парламентарни и президентски избори.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ