петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      Ердоган арестува турските пилоти, свалили руския СУ-24

      Турските служителите на реда са арестували пилотите, които са управлявали изтребителя, свалил руския Су-24 бомбардировач на сирийската граница през ноември 2015 година. Пилотите са обвинени в организиране на военния преврат в Турция, опит, който беше направен в нощта на 15 срещу 16 юли, пише „РИА Новости“.
      Кметът на Анкара Герчек Ибрахим заяви, че един от пилотите в инцидента е участвал в опита за военен преврат. Според неговата версия пилотът е член на ислямисткото движение „Хизмет“ начело с проповедника Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ и обвинява турските власти в организирането на военния бунт.
      На 28 Юни съдът в Измир потвърди ареста на Алпарслан Челик до 08 юни 2017 г. Той е обвинен в измама и незаконно притежание и носене на оръжие.
      Инцидентът със сваления руски бомбардировач Су-24 през ноември 2015 доведе до рязко влошаване на отношенията между двете страни. Москва поиска официално извинение от Анкара, но Турция настоя, че огънят е открит законно – под заплаха за сигурността на страната. Русия наложи редица санкции на Анкара.
      Наскоро президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изпрати до руския лидер Владимир Путин писмо, в което се извини за смъртта на пилота Олег Пешков. В отговор Москва оттегли санкциите, наложени по-рано на Анкара.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ