понеделник, 23.09.24
13.8 C
София
20 C
Пловдив
22.1 C
Варна
Search Suggestions

      МВФ понижи прогнозите си за растежа на икономиката след Brexit

      Международният валутен фонд понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж, тъй като изненадващото гласуване през миналия месец във Великобритания да напусне Европейския съюз натежава върху потребителското доверие и върху нагласите на инвеститорите.

      МВФ намали с 0,1% прогнозите си за растежа на световната икономика през тази и следващата година, очаквайки нарастване на глобалния БВП с 3,1% през 2016 г. след аналогичен растеж през миналата година, който беше най-слабия от края на глобалната финансова криза. Фондът очаква леко подобрение на растеж до 3,4% през следващата година, но под предишна прогноза през април за растеж с 3,5 на сто.

      МВФ обаче предупреди за наличието на множество заплахи, включващи геополитически сътресения, зараждащия се протекционизъм и терористични атаки, които могат да доведат до още по-сериозно забавяне на икономическия растеж в световен план. Фондът отбеляза, че редица развиващи се пазари все още се борят с негативните ефекти, свързани с забавянето на китайската икономика, с дългосрочния спад в търговията и на цените на суровините.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ