неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      Полският парламент призна за геноцид избиването на поляци от украинци през Втората световна война

      Долната камара на полския парламент – Сеймът – призна за геноцид масовото изтребване на поляци от Организацията на украинските националисти (ОУН) и Украинската въстаническа армия (УВА) във Волинска област по време на Втората световна война. В подкрепа на това решение застанаха 432 депутати, 10 се въздържаха, а нито един не гласува против.

      С новото решение на Сейма „11 юли се определя за Ден в памет на полските жертви на геноцид, извършен от ОУН-УВА и отдава почит на паметта на жертвите на геноцида, извършен от украински националисти“.

      Текстът посочва, че в резултат на масовото избиване в периода 1943 – 1945 година са убити 100 000 души. В него се казва още, че точното число на жертвите все още не е изяснено, като по-голямата част от тях не са получили достойно погребение. Текстът също така признава и полските репресии, извършени срещу украинци.

      „Спомняйки си престъпленията на украинските националисти, не можем да пренебрегнем с мълчание полските ответни акции в украинските села, в резултат на които загинаха цивилни“, се казва в решението на депутатите.

      През 1943 година украинските националисти започват кампания по избиването на полското население във Волиния. Кулминацията на тези събития е на 11 юли 20143 г., когато отряди на ОУН-УВА атакуват около 100 населени с поляци места. През 2013 г. полският сейм прие резолюция по повод 70 години от трагедията, където тези събития се определят като „етнически чистки с елементи на геноцид“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ