петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Стрелецът от Мюнхен планирал нападението една година

      Стрелецът от Мюнхен е планирал нападението една година, но жертвите му не са били специално подбрани, съобщи шефът на баварската полиция, цитиран от БТА и Ройтерс.

      Младежът, застрелял 9 души в мюнхенски мол, е имал сериозни проблеми при общуването с връстниците си и в деня на нападението е бил скъсан на изпит в техникум, съобщи германският вестник „Билд ам зонтаг“.

      Давид Али Сонболи е бил германски гражданин, роден в Мюнхен в иранско семейство, пристигнало в Германия през 90-те години в търсене на убежище. Баща му работи като таксиметров шофьор, а майка му в голяма търговска мрежа.

      Сонболи е бил тормозен в училище. Преди няколко години е бил ограбен и пребит. „Билд ам Зонтаг“ съобщава, че Али Сонболи е бил диагностициран като страдащ от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

      Мюнхенската полиция съобщи вчера, че 18-годишният престъпник се е застрелял веднага, след като патрулни полицаи се приближили и го заговорили. Към този момент полицаите все още не знаели как изглежда нападателят, нито колко човека са извършили нападението.

      Междувременно високопоставени представители на германските власти призоваха за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие. „Трябва да направим всичко възможно, за да ограничим и да поставим под строг контрол достъпа до подобни оръжия“, заяви вицеканцлерът и лидер на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел.

      Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви в отделно интервю, че след нападението в Мюнхен възнамерява да направи преглед на германското законодателство за оръжията, както и да поиска то да бъде подобрено, ако е необходимо. Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман пък, че германската армия трябва да подпомага полицията в защитата на гражданите при възникване на терористична заплаха.

      Източник: БТА

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ