петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      Ватикана издава онлайн оригинален ръкопис на Вергилий на 1600 години

      Около 400-та година след Христа писар и трима художници създават украсено ръкописно издание на „Енеида“ от Вергилий. Сега, около 1600 години по-късно, Ватикана направи цифрово копие на оцелелите фрагменти от оригиналния ръкопис. Древният ръкопис, известен като „Ватиканският Вергилий“, съдържащ един от най-старите в света образци на латинска поезия, сега може да бъде разгледан онлайн безплатно.
      Процесът на цифровизация се провежда в рамките на многогодишен проект, реализиран от НПО Digita Vaticana, действащ в библиотеката на Ватикана. Целта на проекта е да бъдат съхранени ръкописите в библиотеката в цифров формат. В основаната през 1451 година библиотека на Ватикана има около 80 000 ръкописи и древни текстове, включително скици и бележки на такива велики исторически личности като Микеланджело или Галилей. Организацията си е поставила амбициозната задача да превърне тези 40 милиона страници в 45 квадрилиона байта.
      Освен „Енеида“ в ръкописа „Ватиканският Вергилий“ се съдържат откъси от втората поемата на Вергилий „Георгики“, разказваща за селското стопанство и напрегнатата връзка между човека и природата. Ръкописът се състои от 76 страници с 50 оцелели илюстрации, някои от които са силно повредени. Началото на произведението е било напълно загубено. Ако в ръкописа бяха запазени всички каноничните произведения на Вергилий, както е било прието по онова време, е трябвало да бъде около 440 страници с 280 илюстрации.
      „Ватиканският Вергилий“ е написан от един писар с големи букви по доста груб начин и е обявен за паметник на римската калиграфия. Освен писаря върху ръкописа са работили и трима художници.
      За да се дигитализира „Ватиканският Вергилий“, както и 3000 други ръкописи, Digita Vaticana обединява своя труд с японската компания IT NTT DATA. Те използват специален скенер, който предотвратява повреждане на страниците на древните ръкописи: технологията позволява да се сканират страниците без да е необходимо да се разпада книгата.
      По информация на Digita Vaticana процесът на дигитализация на всичките 80,000 древни ръкописи ще отнеме около 15 години и ще струва около 50 милиона евро. Средствата за реализацията на проекта ще бъдат събрани от дарения. Организацията е готова да предложи сканираната разпечатка с репродукцията на „Ватиканският Вергилий“ на първите двеста дарители, които дадат за инициативата 500 евро.

      Линк към изданието: http://digi.vatlib.it/view/MSS_Vat.lat.3225 

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ