петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      РЕШЕНО! МЕСТЯТ ПАМЕТНИКА ПРЕД НДК

      Паметникът пред НДК ще бъде демонтиран. С почти пълно мнозинство Столичният общински съвет прие решението  „1300 години България“  да бъде премахнат  от сегашното си местоположение – пространството пред НДК.

      На мястото на паметника  ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. От групата на БСП в общинския съвет не се съгласиха с решението на колегите си. Те изтъкнаха, че самото преместване на паметника ще струва много повече, отколкото да се реставрира и поддържа.

      От Съюза на българските художници също протестираха срещу решението. Те защитиха правото на автора да решава за творбата си и да определи бъдещето й.  Проф. Валентин Старчев, авторът на културната ценност, изрази своето безпокойство, че паметникът може да рухне ако бъде премахнат от пространството пред НДК. Паметникът „1300 години България“ на практика е безстопанствен от 1989 година, като започна да се руши още преди това. От години фигурата е оградена с плоскости, които да предпазват от нараняване преминаващите граждани, тъй като елементи от конструкцията падат.
      Паметникът е построен в рамките на честванията във връзка с 1300 години от създаването на българската държава. Автор на монумента е проф. Валентин Старчев. Композиционните фигури са високи 7 метра, а целият паметник извисява ръст 35 метра. В гражданското мнение обаче надделява гласуваното от Столичния общински съвет решение за възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. Софиянци искат те да заемат мястото на „1300 години България“

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ