петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      16 000 досиета на военното разузнаване са унищожени

      Най-малко 16 000 досиета на бившето Разузнавателно управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА, или близо половината от всичките са унищожени след 10 ноември 1989 г. Информацията за унищожаването на досиетата във военното разузнаване, е от парламентарно питане на народните представители от 43-ото народно събрание Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров и Петър Славов (Реформаторски блок) до министъра на отбраната Николай Ненчев, което бе цитирано от специализирания в тайните служби на бившия режим сайт desebg.com.

      Тримата депутати посочват, че съществува разлика между общия брой на вписаните в регистрационните дневници на военното разузнаване (33 083), и предадените до момента на комисията регистрационни картони (16 460). Унищожените регистрационни картони преди юли 1991 г. са на 13 991, след това са унищожени картоните на 2460 лица, а непредадени са картоните на други 172.

      Според народните представители обезпокоителен факт е, че Служба „Военна информация“ не е предала нито един акт за унищожаване на регистрационни картони.

      В своя писмен отговор министърът на отбраната Николай Ненчев изобщо не коментира проблема с унищожаването на досиетата във военното разузнаване. Той е посочил, че в края на май тази година Служба „Военна информация“ е предала на комисията копия-извлечения от всички протоколи.

      Ненчев посочва, че до момента службата е предало на комисията общо 87 280 архивни единици (архивни дела, документи и регистрационни картони), с което счита, че Министерството на отбраната е изпълнило ангажимента си към обществото.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ