понеделник, 23.09.24
24.2 C
София
27 C
Пловдив
25.3 C
Варна
Search Suggestions

      Дончев: Газов хъб „Балкан“ ще свърже източниците на газ в Югоизточна Европа

      Газовият хъб „Балкан“ има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев.

      По думите му проектът за изграждане на хъба е продължение на инициативата на страната ни и ЕК за създаване на работна група за междусистемната свързаност в региона.

      Томислав Дончев заяви, че статистическите данни през последните години показват, че електроенергията не може да се конкурира с газа като нива на цените.

      През 2015 г. световният добив на природен газ е постигнал рекорден добив, а търсенето нараства с над 1,4 на сто в сравнение с 2014 г., посочи Дончев. Според него сената на това гориво е подходяща за увеличаване на потреблението му в индустрията. Министърът подчерта, че Югоизточна Европа се нуждае не само от междусистемна газова свързаност, но и от икономически подем.

      Той допълни, че проектът за хъбът „Балкан“ не е конкурентен на някой съществуващите или тези, които се разработват или планират в момента. Според Дончев българският хъб ще даде техническа инфраструктурна възможност за конкурентен сблъсък на различни доставчици.

      Пред участниците в инвестиционната кръгла маса вицепремиерът посочи още, че при разглеждане потенциала на проекта не бива да се разсъждава само за България, която е малък пазар, а да се има предвид потенциалът на целия район заедно със съседните ни държави, чийто общ брутен вътрешен продукт е 1,2 трилиона евро, населението достига 126 милиона души, а консумацията на газ надхвърля 70 милиарда кубика.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ