събота, 21.09.24
7.8 C
София
18 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      Летище София вече има система за откриване на ядрени материали

      Летище София от днес вече разполага със система за откриване на ядрени материали. На граничния пункт на аерогарата представители на Главна дирекция „Гранична полиция“, американското посолство и Националната администрация по ядрена сигурност като част от Департамента по енергетика на САЩ отбелязаха успешното изграждане на системата.

      Посланик Ерик Рубин, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков и други официални лица са присъствали на инсталирането на 27 системи за откриване на радиоактивни вещества.

      По програмата е доставена и инсталирана специализирана апаратура на 20 ГКПП, които включват всички гранични пунктове по външните за ЕС граници и два обекта на българо-румънската граница. Всички направени инсталации са интегрирани в една обща система, която осигурява възможност Националният координационен център на ГДГП да наблюдава в реално време алармените събития възникнали на пунктовете.

      В резултат от подписания Меморандум за сътрудничество между МВР и Департамента по енергетика, от 2008 г. насам Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ и ГДГП разполагат 141 стационарни и 6 мобилни системи за откриване на радиоактивни материали на сухоземните и морските гранични пунктове в България, както и на международните летища в страната.

      От началото на сътрудничеството на българската гранична полиция е дарено оборудване за откриване на радиация на стойност около 35 милиона долара.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ