петък, 20.09.24
14.8 C
София
17 C
Пловдив
16.8 C
Варна
Search Suggestions

      ХИЛЯДИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ РАСИЗМА И КСЕНОФОБИЯТА

      Хиляди германци излязоха на демонстрации в четири града, срещу организираните всяка седмица в Дрезден шествия срещу „ислямизирането на Германия“. Организаторите на контрадемонстрациите в Берлин, Щутгарт, Кьолн и Дрезден казаха, че са против расизма и ксенофобията и призоваха към толерантност, предаде Асошиейтед прес.

      В Германия, която е една от най-мултикултурните страни, се оформиха два фронта – за и против ислямизирането на страната. Магазини, църкви и градската енергокомпания в Кьолн смятаха да оставят сградите си без осветление в знак на солидарност с демонстрациите срещу продължаващите протести, организирани от групировка, нарекла се „Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада“.
      През последните три месеца в акциите на групировката в град Дрезден, където има много малко имигранти мюсюлмани, се включиха много хора, а в шествието непосредствено преди Коледа – над 17 000 души. За да разшири подкрепата си, групировката се дистанцира от крайната десница и чрез Фейсбук заяви, че е против „проповедниците на омразата, независимо от това каква е религията им“, че е против „радикализма, независимо от това дали е религиозно, или политически мотивиран“. Тя забрани и използването на неонацистки символи и лозунги на митингите си, макар че нейни критици отбелязват, че е получила подкрепа от известни неонацистки организации. В новогодишното си обръщение канцлерът Ангела Меркел пък открито призова германците да не участват в митингите в Дрезден.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ