петък, 20.09.24
14.8 C
София
20 C
Пловдив
16.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЕКСПЕРТИ: РАНО Е ДА СЕ ОТПИСВА „ЮЖЕН ПОТОК“

      Сагата „Южен поток“ не е приключила. Такова становище изразиха експерти, според които изграждането на газопровода продължава да бъде единствената реална възможност България да стане енергиен играч в Югоизточна Европа, защото другите газови проекти в района като Южния газов коридор, в който влиза Трансадриатическият газопровод, захранван с газ от Азербайджан, ще забавят своето развитие.
      Припомняме, че в края на миналата година руският президент Владимир Путин, заяви, че слага край на проекта Южен поток, като основна причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България.
      Според Пламен Димитров , член на Българско геополитическо дружество,“Южен поток“ беше спрян на политическо ниво, но зад тези действия прозират няколко сериозни финансови и икономически причини.
      Първата от тях е тази, че той не отоваря на европейското законодателство.
      Втората е кризата в Украйна, която обтегна отношенията между Русия и Европейският съюз.
      Третата причина е, че потреблението в Европейския съюз на природен газ намалява и за периода 2010 – 2013 то се е понижило с 13%. В България само за първите девет месеца на 2014 г. консумацията на синьо гориво е намаляла с 6% спрямо същия период на 2013 г. По отношение на България потреблението на газ може да се свие още, ако бъде извършена програмата за саниране на панелните жилища, която ще намали консумацията на топлоенергия.
      Четвъртата причина е, че „Газпром“ не може да намери финансиране за изграждане на този голям проект. Това се случва заради санкциите, наложени на Русия, но и заради вътрешната конкуренция между държавните компании. В момента Кремъл предпочита да осигурява нисколихвено финансиране на нефтената компания „Роснефт“, защото повечето приходи на Русия идват от продажбата на нефт, а не от природен газ.
      Като най-важен процес през миналата година обаче Димитров посочи появата на Европейската комисия в енергийния терен
      Димитров говори и за предложението на премиера Бойко Борисов да се изгради хъб на българска територия, който да се захранва от „Южен поток“, собствени находища и други източници и да преразпределя газ към Европа.
      Според проф. Нина Дюлгерова, преподавател във ВСУ „Чернозирец Храбър“ и ЮЗУ „Неофит Рилски“ скоро се очаква отново страните в украинския конфликт да седнат на масата за преговори и това да се стигне до положително развитие, защото според нея спирането на проекта е един огромен минус за страната ни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ