петък, 20.09.24
16.8 C
София
21 C
Пловдив
19.8 C
Варна
Search Suggestions

      2015 – НАЙ-ДЪЛГАТА ГОДИНА?

      2015 ще бъде по-дълга от обикновено. Това се дължи на т.н. „високосна секунда“, която ще удължи вече настоящата година. Причината за феномена е леко забавяне във въртенето на орбитата на Земята, обясняват от в. „Дейли мирър“.
      Бонус секундата ще бъде добавена точно в средата на годината – 30 юни. Необикновеното решение притеснява учените, защото са възможни забавяния и неточности в измерването на времето. В допълнение „високосната секунда“ ще причини и хаос в интернет пространството.
      Феноменалното решение за бонус секундата е наложително, поради забавянето на въртенето на Земята. Лекото отклонение се равнява на 2 хилядни от секундата всеки ден.
      Практиката не се използва за първи път. През 2012 година, когато „високосната секунда“ е използвана е настъпил срив в повечето интернет сайтове, сред които гиганти като „Мозила“, „Редит“ и „Линкдин“. Друг интересен факт е, че 30 юни 2015 ще е необичайно дълъг, като ще съдържа не 86 400 секунди, а цели 86 401 секунди. „Високосна секунда“ е добавена за първи път през 1972 година. Ако това не се случи времето ще се забави с 2-3 минути до 2100 година и с половин час до 2700.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ