вторник, 24.09.24
10.8 C
София
16 C
Пловдив
14.1 C
Варна
Search Suggestions

      Връщат „афганистанското момиче“ в родината му

      Информирам ви, че правните проблеми на Шарбат Гюл, която беше задържана през последните две седмици, са минало. Тя скоро ще бъде освободена и от статута на бежанец. Тя се връща у дома в понеделник, където е превърната в национален символ, информира във Facebook посланикът на Афганистан в Пакистан Омар Захивал.
      Той заяви, че жената ще се срещне с афганистанския президент Ашраф Гани, като съобщава, че страната ще помогне на Шарбат Гюл да създаде изгради нов живот.
      Адвокатът на Гюл съобщи, че преди да я депортират тя все пак ще трябва да плати глоба от 110 хиляди рупии (около хиляда долара).
      Шарбат Гюл беше задържана в град Пешавар. Тя е обвинена в използване на фалшиви документи на път за Афганистан. За нарушаване на имиграционните закони тя беше изправена пред до 14 години затвор.
      Жената пребивава незаконно в Пешавар заедно с четирите си деца. Според посланика Захивал съпругът на Гюл е починал и тя се нуждае от лекарска помощ. Принудени са били да се върнат в Афганистан, защото е нямало как да се издържат в Пакистан. Жената е продала къщата си, за да се върне в родната си страна.
      Шарбат Гюл стана известна по целия свят, след като журналистът Стив МакКъри я снима в бежански лагер в Афганистан. По това време тя е била около 12 годишна (вероятно е родена през 1972 г.). Снимката е публикувана на корицата на списание National Geographic.
      Името на героинята от снимката остава неизвестно за дълго време, като най-често това я наричат „Афганистанското момиче“ или „Афганистанската Мона Лиза“. Портретът на Гюл е една от най-известните снимки на нашето време.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ