петък, 20.09.24
18.8 C
София
21 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      СВЕТЪТ Е СЪПРИЧАСТЕН С ТРАГЕДИЯТА В ПАРИЖ

      Над 100 000 души излязоха по улиците на Франция в памет на загиналите при кървавия атентат срещу редакцията на „Шарли ебдо“, предаде Франс прес. Митинги имаше в около 11 френски града, а хората носеха черна лепенка и табела с надпис „Аз съм Шaрли“ – лозунгът за съпричастност с жертвите на атентата.
      Списанието „Шарли ебдо“ е символ на свободата на словото, а от години е заплашвано заради карикатурите на ислямския пророк Мохамед.
      По данни на полицията, в Париж са се събрали около 35 000 души на площад „Република“, който е в близост до редакцията на списанието. В Марсилия участниците в митинга са били 7000 души, а в Лион – приблизително 15 000 души. В град Тулуза 10 000 души са излязли по улиците.
      Участниците в митингите носеха свещи, други – моливи, символ на свободата на пресата. Участие взеха редица политици, сред които и председателят на парламента Клод Бартолон, както и първият секретар на управляващата Социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис. Кметът на Париж Ан Идалго също взе участие в митинга, като заяви, че ще направи „Шарли ебдо“ почетен гражданин на столицата.
      Френският президент Франсоа Оланд призова сънародниците си да покажат единността на страната и обяви днешния ден за ден на национален траур.
      В Берлин около 500 души се събраха пред посолството на Франция, в памет на жертвите на атентата, допълва Франс прес. Мнозина демонстранти носеха свещи и табели с надпис „Аз съм Шарли“ или пък първите страници на предишни издания на списанието. Няколко германци скандираха на френски „Да живее свободата на пресата, да живее карикатурата“, а други пък държаха надпис „Европа единна в съпричастността“.
      Днес Франция почете с едноминутно мълчание загиналите журналисти. Мълчанието беше нарушавано само от звука на църковните камбани.
      По обед тълпи от хора стояха мълчаливо на обществени площади, училища и пред официалните сгради, а звукът на камбаните озвучаваше целия град.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ