вторник, 24.09.24
9.6 C
София
12 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      Отстраняването на южнокорейската президентка влезе в парламента

      Опозицията внесе в парламента предложение за отстраняване на президента на Южна Корея Парк Гън-хе от поста ѝ, съобщава АП. Очаква се гласуването да бъде в петък.

      За отстранвянето на президентката е необходима подкрепата на 2/3 от депутатите в 300-местния парламент. Политически наблюдатели отбелязват, че опозицията и независимите, които са против Парк, имат 172 депутати. Предполага се, че те са си осигурили достатъчно подкрепа от управляващата партия, за да приемат предложението.

      Ако бъде прието, Конституционният съд на Южна Корея трябва официално да потвърди отстраняването на Парк Гън-хе до 180 дни. По време на този период Парк ще бъде временно отстранена, а задълженията ѝ ще бъдат поети от премиера.

      През последните седмици в азиатската страна се разрази скандал, след като стана ясно, че приятелката на президентката Чхуе Сун-сил е имала достъп до държавни тайни. Чхуе Сун-сил е обвинена в злоупотреба с власт и опит за измама. Тя е дългогодишна приятелка на президента на Южна Корея и се смята, че е влияла във вземането на решения от страна на държавния глава.

      Стотици хиляди южнокорейци организираха демонстрации в Сеул с призив Парк Гън-хе да се оттегли от властта.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ