петък, 20.09.24
19.8 C
София
22 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      Запазва се доброволният принцип при подготовка на военния резерв

      Запазва се доброволният принцип на подготовката на гражданите за защита на отечеството, като се въвежда възможност по време на това обучение българските граждани да провеждат практически занятия с използване на оръжие, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия в съответствие с програмите на обучение и по ред, определен с уставите и наставленията на въоръжените сили. Това гласуваха депутатите днес.

      За поддържане на необходимото ниво на подготовка се увеличава общата продължителност на срока за подготовка на резервисти в състава на военните формирования от въоръжените сили от 15 на 25 календарни дни. Увеличава се и срокът за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и за преквалификация от 30 на 60 дни.

      Дава се възможност на служба да бъдат приемани бивши военнослужещи без провеждане на конкурс.

      Конкретизират се видовете възнаграждения, дължими на резервистите от доброволния резерв и начинът на тяхното изплащане при участие в начална и специалната военна подготовка и по време на обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията.

      Въвежда се промяна на пределната възраст за служба в запаса и за водене на военен отчет, като за резервистите и запасните тя се диференцира според военното звание.
      Създава се Единен учебен център за начална военна подготовка, в който да се обучават както резервисти, така и български граждани, желаещи да придобият военна подготовка на доброволен принцип.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ