четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      ПОДВОДНА ЕКСПЕДИЦИЯ ПО НИЛ: Археолози откриха скални рисунки на няколко древноегипетски фараони

      Археолози откриха скални рисунки на няколко древноегипетски фараони по време на подводна експедиция по река Нил, съобщи Live Science.

      Екип от изследователи от Египет и Франция откри рисунките южно от град Асуан, това е район, наводнен преди около 60 години по време на строителството на високия язовир Асуан. Тогава ЮНЕСКО се опита да спаси колкото се може повече артефакти, но не успя да направи това с всичките.

      Френско-египетският екип предполага, че някои рисунки и каменни резби все още може да са останали запазени след потопа и започна да работи под вода. Археолозите правят снимки на находки и ги записват на видео, а също използват методиката на фотограметрията за създаване на 3D модели на откритите артефакти.

      Последното откритие на изследователите са изображенията на Аменхотеп III (управлявал 1388-1351 г. пр. н. е.), Тутмос IV (управлявал 1397-1388 г. пр. н. е.), Псаметих II (управлявал 595-589 г. пр. н. е.) и Априа (управлявал 589-567 г. пр. н. е.). . Археолозите отбелязват, че рисунките са добре запазени.

      По-рано бе съобщено, че в древния египетски град Асуан археолозите са открили още 36 гробници, съдържащи около 1400 мумии. Учените са успели да установят, че костните заболявания и туберкулозата са били често срещани сред древните египтяни, а децата са страдали от анемия със симптоми на недохранване.

      ИЗТОЧНИК: БГНЕС

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ