петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ГРИПЪТ „ТЕКСАС“ ИДВА У НАС ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

      През февруари ще ни застигне грипният щам АH3N2 познат под името „Тексас“. Това заяви директорът на Института по микробиология към БАН и вирусолог акад. Ангел Гълъбов. Този щам засяга по-сериозно възрастните хора, хронично болните и децата.
      Освен щамът „Тексас“ през зимния сезон тази година се очаква още един щам да засегне страната ни. Това е добре познатият ни причинител на свински грип, който няколко сезона вече е доминиращ, щамът „Калифорния“. По сериозна заплаха за нас обаче е грипният щам „Тексас“.
      Относно това как да се предпазим от грипния вирус, акад. Гълъбов е категоричен, че най-доброто средство за превенция е ваксината. Той допълни, че все още не е късно да бъде направена ваксина, но е добре да се направи възможно най-скоро, тъй като ваксините срещу грип се нуждаят от 20 дни, за да създадат пълен имунитет.
      Други предпазни марки срещу грипа са прием на имуностимуланти,както и на витамини C и Е. И разбира се да се избягва контакт с болен, както и места, на които се събират много хора, като например градски транспорт.
      Вирусологът посъветва да не прибягваме до антибиотици като първа стъпка за лрчение, тъй като те се прилагат само, когато се установи, че има усложнение при протичане на болестта.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ