петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ИЗГРАЖДАТ НОВИ БЕЖАНСКИ ЛАГЕРИ

      Ще бъдат изградени още два бежански центъра в Южна България. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. Преди да бъдат изградени на хората в района ще им бъде рязяснено чрез масивна кампания всичко, свързано с бежанците – от къде идват и от какво бягат.

      Според Казаков бежанците трябва да бъдат интегрирани не само с настаняване в центровете и с хуманитарни помощи, но трябва да и научат и български език, за да могат да работят.
      За 2013-2014 г. е нямало интеграционна програма и обучение на бежанците на български език, но вече са заложени средства за обучение, като за целта се търсят 25 учители, които да работят с хората в бежанските центрове.
      Припомняме, че преди няколко дни вицепремиерът Миглена Кунева заяви, че 150 млн. лв. ще бъдат дадени за провеждането на мисия „Спри бежанската вълна“. Такава, според Кунева, се очаква напролет.

      Премиерът Бойко Борисов пък смята, че това може да се случи и по-рано, тъй като пролетта идва по-бързо на границата с Турция.
      Миналата седмица премиерът обяви в парламента, че са обсъждали изграждането на 82 км. преградно съоръжение, за което ще бъдат похарчени 90 млн. лв. Борисов поиска от депутатите за целта да подготвят актуализация на бюджета, както и законодателни промени, за да може строежът на оградата да започне бързо – без обществени поръчки за доставка на материали. Още в четвъртък в парламента бе внесен проект за промяна на Закона за обществените поръчки, според който за „изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница“ не се обявяват обществени поръчки. Проектът ще бъде гласуван най-вероятно тази седмица.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ