събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ЗАКОНА ЗА СМЕТНАТА ПАЛАТА

      Сметната палата ще има състав от петима души – председател, двама заместник-председатели и двама членове. Съставът ще се избира от Народното събрание, а експертите ще бъдат предлагани от  Института на вътрешните одитори и Института на дипломираните експерт-счетоводители. Това са част от окончателните поправки в Закона за Сметната палата, който беше приет от Народното събрание.

      С тези промени законът, приет от кабинета „Орешарски“ с гласовете на БСП и ДПС, се отменя. Припомняме, че спрямо него Сметната палата беше колективен орган с девет членове. По думите на Менда Стоянова от ГЕРБ с двамата членове, които ще бъдат предложени отвън, а не от Народното събрание, няма как да се оказва натиск върху одита на Сметната палата.

      С това предложение се съгласи и председателят на Сметната палата  Лидия Руменова.

      Опозицията обаче остро разкритикува предложените промени.

      От ДПС също изразиха своето несъгласие, но предложиха членовете на Сметната палата да нямат друго работно място – да бъдат избирани и да работят само там, защото в противен случай биха могли да бъдат в конфликт на интереси.

      Сметната палата ще извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно и/или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му, реши още парламентът. Мнозинството народни представители прие предложението на Петър Славов от РБ в обхвата на проверка от Сметната палата да бъде предвиден и одит на смесените търговски дружества. Той посочи казуса „Южен поток“, при който не е ясно дали ще бъдат върнати парите след закриването на проекта и какво ще стане с тях. В допълнение – Народното събрание ще може със свое решение да възлага на одитния орган да извършва до 5 ревизии годишно, извън предвидените в годишната програма.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ