събота, 21.09.24
20.8 C
София
23 C
Пловдив
26.1 C
Варна
Search Suggestions

      Учени установиха причината за алкохолната зависимост

      Безброй спорове са водени по въпроса за установяване на причината, за зависимостта на човека към спиртните напитки. Обвинявани са генетичната предразположеност, навиците, прерастващи в зависимост, както и местожителството и възпитанието.

      В действителност обаче, една от основните причини е нарушеният баланс в допамина, хормон който е наричан още хормон на щастието.

      Поне така твърдят авторите на съвместно изследване от Института по приложна физика в Русия, Висше училище по педагогика във Франция и Университетът Индиана в САЩ.

      Учените са установили, че продуктът при разпада на алкохола тормози нормалното действие на допамина в главния мозък и надбъбречните жлези.

      По време на консумиране на алкохол обаче, този процес води до прилив на допамин.

      Ето как алкохолът „дресира“ човека: когато пиеш се чувстваш добре, когато не пиеш си тъжен и подтиснат. Именно този механизъм на ниво биохимия води до пристрастяване към спиртни напитки. Така хората склонни към депресивни състояния, са склонни и към алкохолизъм.

      По време на прием допаминът въздейства на нервната система, предизвиква вълнение и кара човека с нетърпение да очаква следващата чаша или бутилка, и съответно да изпита удоволствие от употребата.

      Учените отбелязват, че резултатите от това изследване откриват повече възможности за лечението на алкохолизма: възстановяване на баланса на допамина в организма ще помогне на човека адекватно да реагира на външни стимули и по-бързо да се избави от зависимост.

      По-рано учени откриха гена KLB, който побързаха да нарекат ген на алкохолизма. Той е главен регулатор на „алкохолния апетит“. Този сегмент от ДНК определя колко може да пие човек и колко често му се иска да го прави.

       

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ