Безброй спорове са водени по въпроса за установяване на причината, за зависимостта на човека към спиртните напитки. Обвинявани са генетичната предразположеност, навиците, прерастващи в зависимост, както и местожителството и възпитанието.
В действителност обаче, една от основните причини е нарушеният баланс в допамина, хормон който е наричан още хормон на щастието.
Поне така твърдят авторите на съвместно изследване от Института по приложна физика в Русия, Висше училище по педагогика във Франция и Университетът Индиана в САЩ.
Учените са установили, че продуктът при разпада на алкохола тормози нормалното действие на допамина в главния мозък и надбъбречните жлези.
По време на консумиране на алкохол обаче, този процес води до прилив на допамин.
Ето как алкохолът „дресира“ човека: когато пиеш се чувстваш добре, когато не пиеш си тъжен и подтиснат. Именно този механизъм на ниво биохимия води до пристрастяване към спиртни напитки. Така хората склонни към депресивни състояния, са склонни и към алкохолизъм.
По време на прием допаминът въздейства на нервната система, предизвиква вълнение и кара човека с нетърпение да очаква следващата чаша или бутилка, и съответно да изпита удоволствие от употребата.
Учените отбелязват, че резултатите от това изследване откриват повече възможности за лечението на алкохолизма: възстановяване на баланса на допамина в организма ще помогне на човека адекватно да реагира на външни стимули и по-бързо да се избави от зависимост.
По-рано учени откриха гена KLB, който побързаха да нарекат ген на алкохолизма. Той е главен регулатор на „алкохолния апетит“. Този сегмент от ДНК определя колко може да пие човек и колко често му се иска да го прави.