четвъртък, 19.09.24
18.8 C
София
25 C
Пловдив
19.1 C
Варна
Search Suggestions

      О.з. полк. Петров: Мините в Славянка са от гръцка страна

      „Мините са поставени по време на Студената война"

      За минните полета в планината Славянка, където продължава да бушува пожар, прехвърлил се от гръцка територия, о.з. полковник Красимир Петров, отговарял за артилерийско въоръжение в Българската армия каза, че гърмят противопехотни мини от страна на съседите ни.

      „Мините са поставени по време на Студената война, за да препятстват нахлуването на войски от едната на другата територия и обратно. Българската страна подписа международна конвенция за унищожаване на мини. Извадихме всички пехотни мини от наша страна, утилизирахме ги и в склад на армията има около 7000 броя за учебна дейност“, обясни полк. Петров пред БНР.

      Той бе категоричен, че противопехотните мини, които затрудняват гасенето на пожара в Славянка, са от гръцка страна.

      „Когато гръмна заводът в Миджурово и 15 души загинаха, там утилизираха точно гръцки противопехотни мини, немско производство, защото гърците нямат потенциал да си ги утилизират. Те бяха докарали само мините в складовете им“, припомни Красимир Петров.

      И обясни, че когато се минира поле, се прави карта, на която се отбелязва къде са поставени, за да може после да се разминира, ако се наложи да преминава собствена войска.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ