Група учени от Дания, САЩ и Канада откриха, че консумирането на умерени количества шоколад понижава риска от сериозни сърдечни заболявания, като аритмия.
Резултатите от изследването са публикувани в научното списание „Heart“.
Медиците потърсили данни от допитване за диетично хранене, проведено преди години. В него взели участие над 55 хиляди датчани, а анкетиращите търсели отговор на въпроса, колко шоколад консумират годишно.
Учените съпоставили данните от допитването с болните, участвали в експеримента. Оказало се, че при почти равномерна употреба на шоколад както млечен, така и тъмен, спада вероятността за развиване на сърдечна аритмия, от която страдат милиони хора по целия свят.
Така при жените , които регулярно ядат 30 грама шоколад, веднъж седмично, рискът от заболяване пада до 21%, а при мъжете, изяждащи две-три такива порции в седмицата, рискът спада до 23%, поясняват учените.
Междувременно учените предупреждават, че регулярното и сравнително често консумиране на шоколад, с не особено високо съдържание на какао, може да има обратен ефект и да окаже негативно влияние върху здравето.