неделя, 22.09.24
20.8 C
София
25 C
Пловдив
25.5 C
Варна
Search Suggestions

      ЦИПРАС Е НА ПОСЕЩЕНИЕ В БРЮКСЕЛ И ПАРИЖ

      Европейското турне на новия премиер на Гърция Алексис Ципрас продължава и днес в Брюксел и Париж. В двата града Ципрас има среща съответно с председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер и френския президент Франсоа Оланд.

      Вчера Ципрас беше в Рим заедно с министъра на финансите Янис Варуфакис, а завчера в столицата на Кипър – Никозия. Варуфакис в понеделник се срещна с министрите на финансите на Франция и Великобритания – съответно Мишел Сапен и Джордж Озбърн, а днес ще бъде на посещение във Франкфурт при президента на Европейската централна банка Марио Драги. В четвъртък в Берлин ще го приеме германският му колега Волфганг Шойбле.

      Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази готовност за разговор с Гърция, но отказа предмет на разговора да е промяната на всичко в Европа след издигането на радикалната левица на власт в Атина.

      Във вторник гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис обяви пред „Файненшъл таймс“, че Гърция вече няма да настоява за отписване на външния дълг на стойност 315 млрд. евро, а вместо това ще поиска да замени дългови облигации.

      В същото време много от страните в еврозоната нямат никакво намерение да правят подаръци на Гърция, като опрощават дълговете на страната. Сред тях са Финландия, Естония, Латвия, Холандия, които наред с Германия са застъпници на бюджетните икономии. Португалия и Испания, които понесоха кризата и бяха принудени да положат усилия, за да отговорят на изискванията на своите кредитори, също са гневни на Гърция.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ