неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      БЕДСТВЕНОТО ПОЛОЖЕНИЕ ОСТАВА В СИЛА ЗА ПЕТ ОБЩИНИ

      Бедственото положение в Девин, Долни Чифлик и Стражица беше отменено. Продължава да е в сила обаче за пет общини – Бургас, Дългопол, Тополовград, Аврен и Болярово. Червен код е обявен за р. Мочурица при Воденичане, за р. Тунджа при Елхово и при Ямбол, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Критично е нивото и на р. Марица при Свиленград.
      Възстановителните дейности в пострадалите райони продължават. Усложнена е обстановката по долното течение на р. Тунджа, където излезе реката излезе и заля къщи и улици в Елхово. Градският парк и пазарът за промишлена стока също са под вода. През нощта нивото на реката се е покачило с 5 см и в момента е достигнало 4,13 метра, при критични 3,90 метра. Пътят Елхово – с. Трънково остава затворен. В града няма проблем с електрозахранването и водоснабдяването. Създадена е организация за евакуация на жителите, но хората за момента остават по домовете си. Няма опасност за живота им.
      Евакуираните 285 души от варненските общини Дългопол и Аврен се прибраха по домовете си. Бедственото положение в райоите обаче продължава.
      Язовир „Цонево“ прелива със 102 куб.м./сек. Язовир „Елешница“ прелива с 10 куб.м./сек. Язовир „Тича“ не е прелял. От него се изпускат контролирано по 20 куб.м./сек. В село Цонево е започнало отводняването на 64 къщи.
      Аварийното изпускане на язовир „Одринци“ продължава. Бедственото положение в 13-те села около язовира остава. Там са залети къщи, дворове, земеделски земи. Покривите на къщите са отнесени, а уличните настилки са изкъртени. Засилени полицейски екипи се грижат за сигурността на домовете.
      Продължава издирването на изчезналото семейство край Девин. И днес спасителни екипи, хеликоптери и водолази ще претърсват района.
      Сериозен проблем остават свлачищата. Две къщи са били отнесени от свлачища във вилна зона между Албена и Балчик. За последните няколко седмици земната маса се е свлякла с около метър и половина.
      В останалата част на страната обстановката се нормализира постепенно. Остават под постоянно наблюдение всички водоеми, които създават опасност да прелеят.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ