неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ГОТОВИ ЗА ПРОТЕСТ

      Необективен и недостоверен. Така от  Националната асоциация на зърнопроизводителите определиха анализа на Министерстовото на финансите за променените части от Закона  за данък върху добавената стойност (ЗДДС).
      Те се готвят за стачка в средата на февруари, ако Министерство на финансите не се откаже от промяна в регулациите, изискваща мобилните цистерни да бъдат оборудвани с нивомери. Целта на изискването е борба с кражбата на гориво без акциз. Земеделците, обаче се притесняват, че уредите са твърде скъпи.

      Промените предвиждат  30 000 малки бензиностанции да се оборудват с нивомери и фискални устройства на минимална цена за всяка от 10 000 лева. Това ще осигури 300 млн. лв. приходи за фирмите – доставчици на такова оборудване. Те трябва да подават информация към НАП в реално време, за да няма продажби на гориво на черно.
      Посоченото потребление на дизеловото гориво в анализирания тригодишен период от 3 391 500 хил. литра и декларираните за същия период средногодишни доставки от 2 163 160 хил. литра поставят въпроса защо до този момент не е санкциониран нито един икономически оператор.
      По този начин всеки ден на територията на България незаконно се внасят или произвеждат за разпространение 3365 тона дизелово гориво, което се равнява на 170 двадесеттонни автоцистерни. На фона на тези данни зърнопроизводителите попитаха защо Агенция „Митници“ не е заловила поне една от тези цистерни.
      От бранша остро възразиха и срещу отредения в контрабандата на дизел дял от 48 на сто в сектор „Селско стопанство“ срещу 34.5 на сто в сектор „Транспорт“. Според тях това количество сериозно надхвърля реалното годишно потребление на гориво в земеделието.
      Загубата за държавния бюджет от укрити данъци по нерегламентирани доставки и продажби на течни горива се оценява в анализа на 1.1-1.2 млрд. лева.  Защо от задълженията за фискализация са изключени държавните и общинските обекти, питат зърнопроизводителите като изразиха  изразиха подозрението, че са главните участници в контрабандата на гориво.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ