събота, 21.09.24
8.8 C
София
14 C
Пловдив
13.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕКСПОНАТИ В ЛУВЪРА

      Правителството осигурява държавна гаранция от един милион лева за българско участие през 2015 година в експозиция в музея „Лувър“ в Париж.

      В най-големия национален музей на Франция „Лувър“ ще бъдат изложени културни ценности. В четири зали ще бъдат представени 1628 експоната. Участници ще бъдат Британския музей, Неапол, Бари, Глиптотеката в Копенхаген, музея в Прадо и други. България също ще вземе участие в експозицията. Ще бъдат изложени културни ценности от фондовете на 17 български музея – НИМ, НАИМ при БАН, регионалните музеи в Пловдив, Варна, Русе, Шумен, Бургас, Хасково, Враца, Ловеч, музея „Старинен Несебър“, Археологическия музей в Септември, Музейният център в Созопол, историческите музей в Исперих, Стрелча и Карнобат. 

      Забележителната изложба се открива на 15 април и се очаква да бъде най-значимото събитие в културния календар на България. Осигуряването на държавна гаранция подпомага сътрудничеството между музеите. Планира се в бъдеще време в България да бъдат открити две изложби, които да представят експонати от Лувъра.
      Дейностите, свързани с организацията на изложбата в България ще бъдат осъществени с помощта на проф. Божидар Димитров и служителите от Националния исторически музей.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ