неделя, 22.09.24
4.8 C
София
11 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      КОЛКО МАЙКИ ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ?

      Значително по-малък ще бъде размерът на дестките добавки за всяко дете след третото. Това е само една от мерките на министъра на социалната политика и вицепремиер Ивайло Калфин за затягане на контрола при плащанията на тези помощи, от които голяма част от ромското население живее и се издържа. Това е и част от решението на демографската криза – нещо с което АБВ се ангажира в предизборната си програма.

      Целта на реформата обаче не е да се ограничи раждаемостта, а да се стимулират повече семейства да имат две до три деца. Точно за това плановете на министерството предвиждат детските надбавки за първо и второ дете да запазят сегашните си размери, за третото да бъдат 45 лева, а след третото се подразбира, че семейството е заможно и размерът на помощите ще бъде много под 35 лева.

      Ще бъде затегнат и контролът при отпускането на помощите за майките студенти. Размерът на еднократната помощ е 2880 лева и за изминалата година е била отпусната на 7200 учащи майки. За момента обаче няма изискване да се докаже дали висшето образование е било завършено и за това решението на министерството е еднократната помощ да бъде изплащана на части след всеки успешно завършен семестър.

      Справка на Агенцията за социално подпомагане за Дарик показва, че малко под 5000 непълнолетни майки са получавали детски добавки през миналата година. За повече от три деца детски получават над 11 700 семейства. Около 250 000 пък са семействата, които са взимали детски за второ дете.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ