неделя, 22.09.24
12.8 C
София
20 C
Пловдив
21.5 C
Варна
Search Suggestions

      ДЕСЕТКИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

      Десетки жители на Кюстендил и Карлово се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Протестът е срещу искането на Главното мюфтийство за връщане на собствеността върху джамии.
      В Карлово Главното мюфтийство се бори да си върне собствеността на „Куршум джамия“, а в Кюстендил на джамията „Фетих Мехмед“, която не работи от десетилетия и е в лошо състояние, с рушащо се минаре, застрашаващо преминаващите в района.
      Административното ръководство на мюсюлманското вериозповедаине е завело близо 90 дела в 50 града за собствността на вакъфски имоти. Те обаче представляват неразделна част от културно-историческото наследство на България. Според председателя на общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски спорните вакъфските имоти са решени в договор между България и Турция между 1912 и 1925 година. Желанието на всички протестиращи e делата за собственост върху джамии и имоти да бъдат прекратени.
      На протеста пред Съдебната палата днес присъстваха и кметът на община Кюстендил Петър Паунов и д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово.
      Предстои заседание на Софийски апелативен съд, на което трябва да се даде окончателен отговор дали съществува правоприемство за собствеността на някогашните молитвени храмове.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ